Kypros i desember og januar

I desember 2017 var jeg på Kypros 2 ganger med 2 forskjellige grupper fra reiseselskapet Carpe Diem. Carpe Diem er et reiseselskap for single, men du kan godt være i et forhold men du får ikke lov til å reise sammen med partneren din på disse turene. Så når vi møtes på Gardermoen eller på ankomst stedet er vi alle sammen ukjente for hverandre og gode venner når vi reiser hjem igjen.

Den første turen var første uka i desember og den andre var ved års skifte
Begge turene ble bestilt 2 dager før avreise til rabatert pris da Carpe Diem hadde fått en avbestilling
Begge turene gikk til Pafos, men til to forskjellige hoteller som lå ved siden av hverandre
Begge turene hadde samme reiseleder som er kypriot og som snakker skandinavisk, en blanding av norsk, svensk og dansk
Begge turene hadde utflukter til de samme stedene
På begge turene var jeg yngst

Hotellene vi bodde på
http://www.athenaroyal-cbh.com/ Første turen og min favoritt

http://www.athena-cbh.com/ Barnevennlig og større enn Athena Royal Beach

Vi bodde på strandpromenade i Pafos, 2 km fra havna i Pafos. Langs strandpromenaden er det mange bade muligheter.
På første turen var det mange diskusjoner på hvor lang tid man bruker å gå fra hotellet og til havnen, vi fikk høre 30 min men det var ingen som klarte å gå den strekningen på under 40 min. På tur nr 2 kom jeg frem til følgende konklusjon, dersom du går fra hotellet alene, i litt tempo, uten å stoppe eller ta bilder tar turen 25 min.

Kypros har 340 soldager i året og jeg forstår godt at nordmenn tilbringer vintermånedene på Kypros. På min andre tur traff jeg ei sprek dame i 80 åra som jeg kjenner gjennom turn og hun hadde tilbragt de 16 siste vintrene på Kypros, hun var ikke i min gruppe.
Vinteren er som en norsk sommer opp mot 20 grader på dagtid, men ikke hver dag og under 10 grader på kvelden/natta.

Kypros er Middelhavets tredje største øy, geografisk så ligger øya i Asia men den tilhører Europa. Øya var under britisk administrasjon fra 1878 til 1960 så øya har fortsatt venstre kjøring og har mange engelske butikker. Øya ble delt i to, den greske og den tyrkiske delen, etter forsøk på statskupp 20. juli 1974 og man må ha pass for å passere grensen.

Vi var på 3 organiserte utflukter, Pafos, Nikosia og Akrotiri

Pafos
Vi besøkte Kongens grav som ligger noen kilometer utenfor Pafos, en gravplass fra oldtiden som er gravd ut i solid stein. Vi besøkte også St Pauls Pillar, her skal Paulus blitt bundet og pisket av romerne fordi han forkynnet kristendommen. Begge disse attraksjonene er UNESCO vernet.
Etterpå gikk turen til «The Place» hvor de selger lokale håndverk og produkter, her ble det noen smaksprøver av vått og tørt. Blant annet Loukoumi eller Turkish delight som er gele godis med melis.
Tilslutt gikk turen til House of Dionysos og House of Aeon som har noen av de flotteste og best bevarte mosaikken fra det andre århundret.

Nikosia
Nikosia er hovedstaden på Kypros og er som resten av landet delt i en gresk og tyrkisk del, hvor den greske delen er mer moderne enn den tyrkiske. Byen er delvis omringet av en venetiansk mur fra 16 år hundre hvor Famagusta porten er den største og mest imponerende av de tre portene i muren, port nr 2 er Paphos porten og port nr 3 heter Kyrenia.
Først gikk vi forbi Erkebiskopens palass som ble bygd på 1700-tallet og som fortsatt er i bruk, så gikk vi til St. Johns Cathedral som er veldig nøytral på utsiden og dekket med fargerike malerier av bibelhistorien på innsiden.
Så krysset vi grensen over til den tyrkiske delen, for å krysse grensa måtte vi vise passet to ganger hver vei og mellom vaktpostene er den grønne linjen, et slags ingenmannsland, som ingen eier og hvor alt kan vokse fritt.
Vi besøkte Sofia-katedralen som tidligere var en romersk katolsk kirke som nå er konvertert til Selimiye Mosque. Dette er den eldste og største gotiske kirken på Kypros. Så gikk vi videre til skysstasjonen Büyük Han fra 1572 som er den største og fineste skysstasjonen på Kypros. Her var det overnatting og salg av varer, i tillegg har den en moske midt på den åpne plassen.
Etterpå ble det masse god mat til lunsj før vi fikk litt tid på egenhånd på den greske siden. Jeg besøkte Ledra Museum observatory som ligger i 11 etg og har utsikt over Nikosia, Paphos gate og ruslet litt rundt i byen.

Akrotiri
Ligger på sør siden av Kypros, sørvest for Limasol og er militærbaseområde underlagt britisk jurisdiksjon og er dermed ikke en del av Republikken Kypros. Det finnes et slik området til på Kypros og det heter Dekelia og ligger sørøst nær Larnaka.
På Akroteri besøkte vi The Akrotiri Environmental Education and Information Centre hvor vi så på en film om dyrelivet rundt Akrotirisjøen, utstilling av naturen på Kypros og vi så flamingoer i Akrotirisjøen. Så gikk turen til Kostas hvor vi den ene gangen plukket appelsiner som vi tok med oss hjem og den andre gangen presset vi vår egen appelsinjuice. Begge gangene vi litt å spise og drikke. De dyrker også avokado, granateple, mandariner og oliven. Neste stopp var Kourion Ancient Amphitheater fra år 200 med plass til 3500 tilskuere og som fortsatt er i bruk, Eustolios’ villa, en privat residens fra år 400 med mosaikk og romersk bad med oppvarming under bakken og Akilles’ hus med masse mosaikk som forteller historier om de greske gudene.
Så var det på tide med litt lunsj på Kourion beach og som vanlig, masse god mat.
På vei hjem stoppet vi ved Afrodites stein, stedet hvor Afrodite steg i land.

Nyttårsaften ble feiret på hotellet med masse god mat, live musikk fra 1950-1980 tallet og dans. Da klokka slo 12 var det nedtelling fra 10 og slipp av ballonger som vi smalt. En feiring etter min smak, uten bråket av alle rakettene.

Hellige tre kongers dag, 6. januar. Tradisjon på Kypros denne dag er opptog og at presten kaster et sølv kors i vannet som menn dykker etter. Han som får tak i korset er Kypros lykkeligste mann det neste året.

På fridagene gikk jeg tur i nærområdet og til havnen, lå ved bassenget og leste og gikk en tur til de to butikk senterne som jeg fant, Kings Avenue Mall og Debenhams, begge ligger ca 40 min gange fra hotellet i hver sin retning. Det ble dårlig med shopping.

Bøker hvor handlingen foregår på Kypros, det finnes mange flere men det er disse jeg kommer på i farten
Soloppgang av Victoria Hislop
En vannmelon, en fisk og en bibel av Christy Lefteri
Helenas hemmelighet av Lucinda Riley

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.