Rett etter andre verdenskrig var det stor bolignød i Oslo, det var barnefamilier og gifte par som ble prioritert i boligkøene. Mange enslige og spesielt de som hadde kjempet i krigen og som ikke lengre klarte å forholde seg til samfunnet på grunn av traumer og alkohol, valgte å bygge ulovlige hytter uten vann og varme i Marka. Marka er navnet på de skogkledde og kuperte områdene som omgir Oslo (Wikipedia).
Harald Grande (1927-2017) var i Tysklandsbrigaden fra 1947 til begynnelsen av 1950-tallet og var en av de mange som ikke fikk noe egnet sted å bo da han kom hjem. Siden han fra barnsben av var vant til å være i skogen lette han flere steder etter et egnet sted å sette opp en hytte og endte til slutt opp i Grefsenåsen Harald bodde i Grefsenåsen fra 1954 til 1983 samtidig som han jobbet på Akers Mek på Aker Brygge. Siden han hadde et snev av klaustrofobi etter krigen likte han ikke å ta kollektiv, så han gikk derfor de over 10 km hver vei hver dag, noen ganger kunne det bli flere ganger om dagen. På veien hjem var han ofte innom Deichmanske bibliotek for å lese, han hadde stor interesse for historie, eller innom Blå kors og Frelsesarmeen for å treffe venner og få seg er varmt måltid.
I 1964, etter et fylleslagsmål nyttårsaften 1963/64 hvor en av uteliggerne ble drept, bestemte Oslo Helseråd at alle uteliggerhyttene i Oslo marka skulle brennes ned av brannvesenet, men Harald sin hytte under bergkammen fant de ikke. Harald gikk nemlig forskjellige veier når han kom og gikk, for å unngå å lage en sti frem til hytta, så dermed fikk den stå i fred. I 20 år hadde han en autistisk venn med samlemani boende hos seg og Ivar klarte ved et uhell å brenne ned hytta i 1978, men da tok Harald og bygde seg en ny hytte i nærheten, det er denne hytta som i dag går under navnet uteligger hytta.
På midten av 1980-tallet arva han en hytte i Namdalen hvor
han kom ifra og flytta nordover, men han beholdt hytta i Grefsenåsen og bodde
der når han besøkte Oslo
Tingene som står i hytta i Grefsenåsen i dag er for det meste tingene til
Harald, men noe er erstattet da noe er blitt borte etter at han flyttet.
I 2010 ble det satt opp et grønt skilt utenfor hytta og den ble et vernet kulturminne, i 2018 ble hytta restaurert og er nå et yndet turmål.
Hvordan finne hytta, det finnes flere veier til Rom.
Det går mange blåmerka løyper i Grefsenåsen, men å treffe på rett umerka sti opp til hytta er litt vanskelig. Fra Grefsenkollen er det ca 10 minutter til du kommer på oversiden av hytta, jeg kjenner ikke den veien.
Vi tok 25 bussen til Lofthus i krysset Kildeveien/Årrundveien og gikk inn i skogen på venstre side fra Kildeveien rett ved busstoppet til 33 bussen.
Så er det bare å følge blåmerket løype oppover i ca 30 min, tid avhenger av beina som går og nysgjerrigheten, og krysse begge nedfartene til Grefsenkleiva slalåmbakke. Når du kommer inn i skogen går du ca 300 meter og da vil du på venstre side se en umerket sti til venstre med et tynt tre på hver side, treet til venstre er merket med rødt nedover stammen, da er det bare å klatre oppover skrenten til du ser hytta som er godt bortgjemt.
GPS funker også greit.
God tur ?
? Guri Knutsen
Takk for at du leste innlegget mitt.
Lik gjerne «Guri på tur» på Facebook og bli oppdatert når jeg legger ut noe nytt.